Waarom Engeland hét land is om op vakantie te gaan

(een compleet onbevooroordeelde lijst van argumenten om de lezer van de Britse Grootsheid te overtuigen, in willekeurige volgorde)

  • Alleen in Engeland kan je op je allereerste dag een excentrieke upper class Brit tegenkomen bij de bushalte voor het station die je met vet accent vertelt dat hij al 46 jaar in Richmond komt en voor de jonge ‘castle-wardens’ (er is een kasteel in Richmond) ‘ancient’ moet lijken en dan lacht zoals alleen excentrieke upper class Britten kunnen lachen.
  • Er is een astronomische hoeveelheid tea rooms. (Eigenlijk is hier geen uitleg nodig, maar ik kan je één hint geven: CAKE)

    Tearoom in Muker – almond & peach cake met een potje thee
  • Zodra je je buiten begeeft, struikel je over een roman road/castle ruin/ancient settlement en er is zelfs een kans dat je al wandelend een archeoloog ontmoet die bezig is met het in kaart brengen van de roman road/castle ruin/ ancient settlement. Vervolgens raak je in gesprek, wissel je na anderhalf uur e-mailadressen uit en het volgende jaar help je mee met een archeologische opgraving. (Echt waar!)

    Richmond Castle
  • Er zijn winkels. Met boeken. Héél véél boeken.
  • Buschauffeurs zijn vriendelijk. Ze stoppen op plekken waar officieel geen halte is, ze brengen je zelfs wel eens terug naarje camping/cottage als hun dienst erop zit.
  • Wat voor weer het ook is, het landschap is altijd mooi. In de mist omhult het verstilde landschap je als een zachte (zij het soms natte) deken. Heide wordt roodpaars opgelicht door de zon en wolken torenen majestueus boven de blauwe heuvels uit. (De schapen maakt het overigens allemaal niets uit. Ze kauwen stug en gestaag door.)

    Bij ons om de hoek
  • Op tv heb je zenders als ‘Yesterday’ met eindeloze herhalingen van de Antiques Roadshow. (Ja, ik beken kleur)
  • Nergens heb je zoveel tinten groen. Mosgroen, grasgroen, bladgroen, neongroen, gifgroen, kikkergroen, you name it.
  • In het kleinste gehucht denken ze aan de menselijke basisbehoeften. In bijna ieder dorp is er een pub, een ‘public convenience’ (is dat geen fantastisch woord voor wc?) en een kerk. Bankjes worden op strategische plekken neergezet, vaak ‘in memory of’.
  • In diezelfde kerkjes kan je zomaar een 12eeeuwse muurschildering tegenkomen, zelfs van je eigen schepping. (‘Pun intended’, zoals de Engelsen zeggen.)

    Adam en Eva in het paradijs
  • En ten slotte, niet onbelangrijk: na regen komt áltijd zonneschijn. (Dat na zonneschijn ook weer regen volgt, laat ik graag achterwege)

Kortom: Maak de Grote Oversteek en dompel je onder in de Britse Geneugten!

 

(nee, dit bericht wordt niet gesponsord door de ETB – English Tourist Board)

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.