Aankondiging promotie 20 september 2013

Overal heb ik het al aangekondigd, behalve op mijn eigen blog: op 20 september aanstaande hoop ik te promoveren in de geschiedwetenschap. De plechtigheid vindt plaats om 10:00 precies in de Agnietenkapel aan de Oudezijdsvoorburgwal 231 te Amsterdam. Aangezien het een openbare gelegenheid is, is iedereen van harte welkom.

Vanaf 2006 tot en met 2010 heb ik honderden brieven, dagboeken en memoires van (voormalig) kampingezetenen van Durchgangslager Westerbork gelezen en geanalyseerd. Hoe beleefden deze mensen doorgangskamp Westerbork? Op welke wijze deden zij daarvan verslag in brieven, dagboeken en persoonlijke verslagen? En, hoe herinnerden zij dit kampverblijf na de oorlog? In mijn proefschrift ‘Als ik morgen niet op transport ga, ga ik ’s avonds naar de revue’. Kamp Westerbork in brieven, dagboeken en memoires (1942-2010) heb ik vooral de verscheidenheid aan ervaringen, beleving en herinneringen willen laten zien.

Als promovenda werkte ik aan de UvA, maar mijn eigenlijke thuisbasis was het NIOD. In opdracht van dit instituut werk ik momenteel, naast mijn werkzaamheden als schrijfster van jeugdfictie, aan een publieksboek over Westerbork dat hopelijk volgend najaar verschijnt. Zie Eva Moraal-historica.

 

 

One thought on “Aankondiging promotie 20 september 2013

 1. 12 april 2015 – Amsterdam
  Ik kijk nu nd herdenking van 60 jr kamp Westerbork.
  Ik ben zelf daar in 1952 geboren in barak 85, Schattenberg werd het genoemd. Tijdelijk verblijfplaats voor veel Ambonnezen na het gedwongen transport uit voormalig Indië.
  Bijna 20 jaar heb ik daar gewoond en tussen de ‘joden-barakken’ gespeeld. Dezelfde gebouwen waar zoveel mensen hebben geslapen en geleefd.
  Ik kan me dus zeer intens voorstellen hoe het is om er te leven en weggetransporteerd te worden… naar ‘onbekende oorden’
  http://youtu.be/mtTZBH9LbBs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.