Overstroomd

Overstroomd3

Overstroomd, paperback met flappen, 400 p, prijs 16,95, ISBN 9789047707301 , leeftijd 15+, NUR 285, 2015, Lemniscaat.

Dit is mijn debuutroman. Het speelt zich af in een toekomstig overstroomd (Neder)land dat verdeeld is geraakt in natte en droge gebieden. Niet alleen het land is verdeeld, ook de mensen, de rijke Drogen en de arme Natten, leven gescheiden. Maar het water blijft stijgen, wat Drogen zichzelf ook wijs maken. En de Natten? Die pikken de onderdrukking niet langer. In Overstroomd ontmoeten we de Natte Max, een slimme jongen van de straat met een nogal kort lontje, en Nina, de Droge, serieuze dochter van de Gouverneur van het Vijfde Gewest. Wat gebeurt er als die twee elkaar ontmoeten? Opstand, liefde, spanning en geweld. Ongelijkheid, discriminatie, broederschap en zusterschap. Angst, opluchting, dood en leven. Het is er allemaal in De Vijf Gewesten.

De Vijf Gewesten
De Vijf Gewesten door Jen Minkman

Zojuist verscheen Currents in de Verenigde Staten. Ook Oetinger Verlag in Duitsland heeft de rechten gekocht en op 1 mei 2015 verscheen Zwischen uns die Flut. In 2016 verscheen Overstroomd in het Turks.

Een greep uit de vele (lezers)reacties:

“Max hoort bij de Natten en Nina bij de Drogen. Zo tegenover elkaar als die twee bevolkingsgroepen moeten leven (na de Grote Overstroming), zo tegenover elkaar staan de verhalen van de een en de ander. Verteld in een actueel tegenwoordige tijd, stappen we van het ene Max-hoofdstukje naar het volgende Nina-hoofdstukje – werkelijk in álles schuilt de tegenstelling. Tot Max en Nina elkaar vinden. Hierna volgt zowel het verhaal van een liefde tegen de keer in, als een spannend thrillerachtig relaas van de oorlog tussen de twee bevolkingsgroepen, compleet met verlicht despotisme en terrorisme. Eva Moraal heeft een grote greep gedaan – en dat wérkt. Er verschijnen in Nederland zelden dit soort dystopische romans, en ook zelden zulke rijpe debuten. De spanning blijft hoog, je wil door- en doorlezen (400 bladzijden lang!) en uiteindelijk denk je: als Eva Moraal dit al kan, wat komt er dan hierna? Dit boek is een welkom aan een intrigerend schrijfster.” Edward van de Vendel

Op leestips van Edward van de Vendel

“‘Mijn broer de fukking terrorist’ of ‘is pap een moordenaar?’ Eva Moraal weet met Overstroomd de lezer te boeien, van begin tot eind. Via een verzonnen verhaal beschrijft ze realistische problematiek. Ze geeft Max én Nina, een Droge én een Natte, een stem en laat zien hoe ‘gelijk’ verschillende mensen zijn. Via humoristische en spannende passages maakt ze dit boek tot een echte pageturner. Een verhaal dat niet gemist mag worden!” Marloes Otten

Op Hebban.nl

“Overstroomd is het eerste boek van Eva Moraal. Een fantastisch boek! Het is geschreven vanuit het perspectief van Max en Nina, daardoor zit je erg dicht op de huid van de hoofdpersonen. Vooral Max heeft een eigen stem, een eigen taalgebruik, is een pittig karakter en hij wordt geweldig goed neergezet. (…)

Het verhaal pakt vanaf de eerste bladzijde. De auteur schotelt een bijzondere, authentieke en complete wereld voor zonder vertellerig of belerend te worden. Twee maatschappijen die in botsing komen. Een onheilspellend toekomstbeeld. Steeds weer nieuwe wendingen in het verhaal die niet alleen spannend en verrassend zijn, maar je ook een goed beeld geven van de maatschappij en de problemen ervan. Als lezer mag jezelf conclusies trekken. En je laten meevoeren naar een geweldige eindstrijd.

Wat erg mooi gedaan is, is dat alle personages, zelfs de bijfiguren, en hun onderlinge banden belangrijk zijn. Aan het einde komen zowel het heden als het verleden van de personages kunstig bij elkaar. Het verhaal is ontzettend goed uitgedacht en knap uitgewerkt. En ook nog met Droge en Natte humor geschreven. Het heeft alles wat een goed boek moet hebben: kloppende, ronde karakters die zich ontwikkelen, meeslepende verhaalelementen als vriendschap, liefde, verraad, onmogelijke keuzes, politiek gekonkel en onderliggende, diepere thema’s zoals milieuproblematiek, onrecht, ongelijkheid en machtsstrijd. Is er dan niets op te merken aan dit boek? Natuurlijk wel. Het einde kwam voor mij veel te snel (wat een compliment is). Ik had nog veel meer willen lezen!”

(…)

Een van de beste jeugdboeken die ik sinds lange tijd gelezen heb. Zeker ook geschikt voor volwassenen.” Bianca Mastenbroek

Volledige recensie op: Magic Tales

“Overstroomd is een boek dat goed opgebouwd is en boeiend en meeslepend is. Een boek dat je eigenlijk niet wilt neerleggen omdat je perse wilt weten hoe het nu in elkaar zit. (…)

Eva Moraals boek is een boek geworden over vriendschap, over (on)mogelijke liefde, over broederliefde, maar ook over familiebanden en angsten. Een boek dat niet leeftijdgebonden is en jong en oud zal boeien. Ook is het een boek dat, als je het gelezen hebt, je nog een flinke tijd bezig zal houden. Is dit een denkbare toekomst? Zullen onze kinderen straks een Nina of een Max zijn? Zou ik als Natte verliefd kunnen worden op een Droge?

Ik ben erg benieuwd wat Eva nog meer voor ons in petto heeft. Want een ding staat als een paal boven water, schrijven kan ze.” Li Lefebure

Volledige recensie op Young-adults.nl

Dat zowel Max als Nina rouwen om het verlies van een familielid geeft het verhaal meer diepgang. De opbloeiende liefde is een prettig tegenwicht voor de beschreven harde dagelijkse werkelijkheid. Nina en Max zijn zeventien en Moraal geeft ze een volwassen liefde waarin seksualiteit niet ontbreekt.

Moraal schrijft in een prettige losse stijl die de aandacht vasthoudt. Ze geeft afwisselend Nina en Max het woord en de beide sprekers hebben duidelijk hun eigen klank. (…) Dit wisselende perspectief werkt goed en Moraal gebruikt het speels: soms omschrijven haar personages dezelfde gebeurtenis, soms gebruikt ze deze vorm om de spanning te verhogen door de lezer meer informatie te geven dan de personages.
Het dikke boek, bijna 400 pagina´s, leest vlot weg. Moraal weet de spanning goed vast te houden.

Eva Moraal heeft haar visitekaartje afgegeven; het is een kaartje om te bewaren.” Susan Venings

Volledige recensie op Kinderboekenpraatjes

Hou er maar rekening mee, lezer: als je hieraan begint wil je het niet meer wegleggen: neem dus de tijd! (…)

Het is een roman die zich afspeelt in de toekomst, hetgeen je moet opmaken uit de schaarse mededelingen die in de tekst verwerkt zijn. Toch blijkt het geen enkel probleem dat er niet uitgebreid aandacht besteed wordt aan de omstandigheden: sommige vragen worden gaandeweg beantwoord, andere niet. Soit! Het maakt het verhaal niet minder aangenaam om te lezen. Je leeft mee met de twee hoofdpersonen: naïeve Nina, niets gewend, en Max, die zijn woede op alles en iedereen moet onderdrukken. Zij leren elkaar kennen op een Natte school. Nina is nieuw en zij is een Droge. Max natuurlijk een Natte. (…)

Nina en Max worden verliefd, en dat gaat tegen alle regels in. (…) Is hun liefde sterk genoeg, of zal het machtige apparaat van de drogen winnen? Met andere woorden: volgt Eva Moraal de klassieker?

Ik zei het al: het is een prachtig meeslepend verhaal, dat zeker niet alleen om die liefdesgeschiedenis draait, maar ook een coming-of-ageaspect heeft. Het gaat ook over vriendschap en verraad, over de vraag wie meer waard is: je familie of je geliefde. En dan nog de ongelijkheid in de maatschappij, met alle ins en outs. Het verhaal wordt wisselend verteld door Nina en Max, in een ietwat verschillende stijl, die heel duidelijk weergeeft hoe ze verscheurd worden door de gebeurtenissen die hun leven op zijn kop zetten. Eva Moraal sleept je mee in een wereld die we niet hopen mee te maken, in een snelle, haast staccatostijl.

Hier kun je niet omheen.” Marjo, 9 januari 2013

Volledige recensie op Leestafel

Overstroomd is een ambitieus debuut (…) Toch stijgt Overstroomd uit boven de vele toekomst en fantasyromans die er voor tieners worden geschreven. In tegenstelling tot veel van die lectuur, is dit boek wel goed geschreven.  Moraal lijkt een auteur die ook in andere genres, de meer psychologische jeugdroman, uit de voeten zou kunnen en mag daarom met recht een belofte genoemd worden.’ Jaapleest.nl

Volledige recensie op Jaapleest.nl

“Ik vond de personages echt heel erg leuk, maar Max was echt compleet anders dan dat ik hem had voorgesteld. (…) Hij is absoluut niet te vergelijken met personages als Peeta, Four of andere bekende helden uit dystopische romans. Hij is minder romantisch, maar een stuk realistischer. Vooral omdat de schrijfster niet bang is geweest om typisch taalgebruik van tienerjongens te gebruiken voor de stukken vanuit Max’ perspectief. Ik heb vaak het gevoel dat de mannelijke hoofdpersoon in jongerenromans té romantisch wordt afgeschilderd. En dat maakt Max zo verfrissend. (…)

Dit boek was voor mij echt onmogelijk weg te leggen. Ik heb het in één zit uitgelezen! Ik vond het boek zo spannend dat ik niet het gevoel had dat ik in het verhaal werd gezogen… maar dat het verhaal van de pagina’s knalde en me in de houtgreep nam! Zeker een aanrader voor fans van het genre.” Joany

Volledige recensie op: Cravingpages.nl

Zo ik heb overstroomd uit en het is zeker leuk geweldig boek om te lezen! (…)

Het eerste wat Overstroomd zo goed maakt , is dat het in Nederland afspeelt, nou ja Nederland van de toekomst. Ik heb nog geen boek gelezen wat zo is , dus dat is zeker een primeur/plus punt.

(…)Het boek is ook lekker geschreven met typische Nederlandse namen, en dingen. Dus als ik jullie was zal ik Overstroomd snel lezen!” Suzanne Hartog, 17 jaar

Op haar blog Watleesik

“Onheilsprofeten roepen het al jaren: Nederland en grote delen van Europa zullen door een vloedgolf onder water komen te staan. De wereld zoals wij die kennen, verdwijnt. In Overstroomd, het debuut van Eva Moraal, is die natte werkelijkheid allang een feit. De overlevenden zijn verdeeld in twee kampen: de Drogen, de elite die het goed heeft end e macht bezit, en de Natten, die in wijken leven die keer op keer onder water lopen. Omdat ook de drogen niet altijd veilig zijn voor het water komt Nina, dochter van een gouverneur, op een natte school. Daar ontmoet ze Max, wiens broer in een verzetsgroep zit. Dat moet haast wel verkeerd gaan.

Het verhaal wordt afwisselend door hun ogen verteld. De schrijfster gebruikt die vertelperspectieven effectief: zo leert de lezer, met Max en Nina mee, de wereld van de ander kennen. Daarnaast verliest ze zich gelukkig niet in al te veel uitleg. Wat blijft is een adembenemend spannend verhaal, vol gruwelijke keuzes, verraad, echte liefde en een ijzersterke moraal. Niet slecht voor een debuut.”

Uit: J/M voor Ouders, december 2012, p 69.

“De schrijfster schept een onheilspellend en uiterst beklemmend toekomstbeeld met twee prachtige hoofdpersonen, door wiens ogen we de gebeurtenissen beurtelings meemaken. De keuzes die Nina en Max maken, hun emoties en onzekerheden, komen levensecht en authentiek over. De gebeurtenissen maken indruk en bieden bovendien stof tot nadenken, omdat de fictieve wereld van Moraal niet eens zo heel erg verschilt van de onze. Sociaal onrecht, uitbuiting en discriminatie, onverdraagzaamheid en terreur zijn ook belangrijke issues in ons leven en de gedachte aan grote overstromingen lijkt met de huidige kennis over klimaatverandering zo gek nog niet

Eva Moraals debuut smaakt absoluut naar meer. Overstroomd is een spannende, meeslepende, maar boven alles intrigerende roman, zo’n boek dat al na enkele hoofdstukken onder je huid gaat zitten. Goed geschreven in een krachtige stijl.

Petje af dus voor Moraal en een compliment aan het adres van haar uitgever (Lemniscaat) die deze getalenteerde schrijfster aan zich wist te binden.” Rob van Veen

Volledige recensie op Eenboekjeopen.nl

“Dit boek leest snel weg en zit vol met spanning en onverwachte wendingen. Dit boek is zeer aan te raden. Het is vlot geschreven en zeer afwisselend. Niet alleen het oeroude water komt erin voor, maar ook nieuwe technologische uitvindingen die het leven een beetje beter zouden moeten maken.” Nicky Boesen, 17 jaar.

(met een kleine spoiler m.b.t. het plot voor wie dit nog niet wil weten)

Volledige recensie op De Leesfabriek

“Qua sfeer deed dit boek mij denken aan De Hongerspelen. Een boek dat zich in de toekomst afspeelt, waarin onrecht en technologie een grote rol spelen en er sprake is van een opbloeiende liefde. De setting is subliem beschreven. Het koude en kille stuk land waar Max woont en hardloopt, de luxe in het huis van Nina en de technologische snufjes… Ik zag het allemaal haarscherp voor me. Spannend is het boek ook. Hoe verder ik kwam hoe sneller ik begon te lezen. Tot diep in de nacht – terwijl ik de volgende dag heel vroeg moest opstaan – las ik door. Het verhaal zet je aan tot denken over goed en kwaad en laat je af en toe wegzwijmelen (al wordt het nooit te klef). Het enige minpunt waar ik mij het hele boek aan geërgerd heb, is dat het woord shit met een j geschreven wordt. Maar oké, daar krijgt het boek geen hartje minder om: Overstroomd heeft de volle vijf absoluut verdiend.

Ik hoop trouwens dat Eva Moraal meeleest, want nu ik het uit heb wil ik meer. Een goede Hollywoodverfilming bijvoorbeeld, maar bovenal een tweede deel. Ik kan niet wachten.” Nydia van Voorthuizen

Volledige recensie op Chicklit.nl

“Overstroomd is niet alleen een spannende Young Adult-roman van een getalenteerde debutant, maar het verhaal is ook interessant vanwege de grotere thema’s die Eva Moraal subtiel door weet te laten schemeren: ongelijkheid, de sociale situaties die daardoor ontstaan en klimaatverandering.” jongeren.blog.nl

Volledige tekst jongeren.blog.nl

Mooie details Na een erg rustig begin sleept het liefdesverhaal, om de beurt door Nina en Max verteld, je mee. Het donkere toekomstbeeld is mooi in detail uitgewerkt. De ruwe, platte taal van de Natten tegenover de netheid van de Drogen, een in je arm geïntegreerde computer en een soort superinternet dat fungeert als Big Brother. En doordat het overstroomde Nederland is afgesneden van het Buitenland heeft schrijfster Moraal voor alle Engelse termen een Nederlandse variant bedacht. Iets minder had het gekund met alle watermetaforen en gezegdes, maar dat is spijkers op laag water zoeken.” Jacqueline Ancona

Volledige recensie in 7Days van 12 oktober 2012

“De Drogen (rijken) en de Natten (armen) gaan niet met elkaar om en er wordt nauwelijks naar elkaar omgekeken. Daarom leven de Natten in barre omstandigheden. Maar wat gebeurt er als een Droge en een Natte elkaar wel aardig vinden? Een cliché – een verboden liefde tussen een jongen en een meisje.

Heel mooi geschreven boek (..) spannend geschreven.” Daatje

Volledige recensie op De lezers van Silvester bespreken boeken…

“Veel liefdesparen gingen Max en Nina, de hoofdpersonen van Overstroomd, al voor. Romeo en Julia, Tony en Maria en natuurlijk de Twee Koningskinderen uit de Middeleeuwen.Allen konden ze ‘bij malkander niet komen, het water was veel te diep.’

(…)

Overstroomd is een boek dat wisselend vanuit het perspectief van Nina en Max wordt geschreven. Meestal in korte stukjes en korte zinnen. Schrijfster Eva Moraal heeft het zichzelf in haar debuut niet gemakkelijk gemaakt. (…) Af en toe zijn de gebeurtenissen erg stevig neergezet, Eva Moraal doet haar personages heel wat aan. (…)

Maar afgezien daarvan heeft Eva Moraal met Overstroomd een dijk van een debuut neergezet. Als ze in een volgend boek de lezer wat meer ruimte gunt, staat ons ongetwijfeld nog veel moois te wachten.” Hanneke de Jong

Volledige recensie op Boekenbijlage.nl

Ook in België lezen ze Overstroomd!

“Hoe destructief de natuur kan zijn, dat heeft orkaan Sandy onlangs nog aangetoond. De geruïneerde Amerikaanse kustlijn vertoont schrikbarend veel overeenkomsten met de setting van Overstroomd, waarin Nederland is getroffen door een nieuwe watersnoodramp.

Verwacht echter geen verhaal dat een vingertje opheft en predikt dat we zuiniger met onze planeet moeten omgaan; de natuurramp is slechts de katalysator voor een maatschappij waarvan de fundamenten al aanwezig zijn in onze eigen samenleving. De overstromingen ontketenen een ultieme overlevingsdrang en als gevolg daarvan viert egoïsme hoogtij. De maatschappij die daaruit voortvloeit, is gebaseerd op het aloude ‘wij tegen zij’-principe.

Door de schaarste aan veilige leefgebieden ontstaan er twee groepen, de arme Natten en de rijke Drogen – een verdeling die overigens niet gelijkstaat aan Goed en Kwaad. Eva Moraal toont zowel de corrupte politiek van de Drogen als het gewelddadige verzet van de Natten.

Het verhaal beschrijft een klassieke romance tussen twee star-crossed lovers: de Droge gouverneursdochter Nina en de Natte Max, wiens broer deel uitmaakt van een verzetsgroepering. Beiden hebben ze een familielid verloren tijdens een overstroming: Nina haar zus en Max zijn vader. Gaandeweg ontdekken ze dat er een verband is tussen deze sterfgevallen.

Wanneer Nina en Max in aanraking komen met elkaars leefwereld, beginnen ze zich langzaamaan te ontworstelen aan de denkbeelden van hun ouders en sociale klasse, en ontwikkelen ze een eigen visie. Die coming-of-age verloopt echter niet zonder horten of stoten. Nina en Max hebben sterke gevoelens voor elkaar: liefde, maar ook angst en haat voor de achtergrond van de andere. Hun relatie komt onder druk te staan door fysiek en seksueel geweld, dat culmineert in de ontvoering van Nina door een Natte verzetsgroep, waarbij Max een sleutelrol speelt. Dan begin je als lezer toch sterk te twijfelen aan de mogelijkheid van een goede afloop.

De setting is buitengewoon overtuigend. Het verhaal speelt zich af in wat vermoedelijk – gezien het dialect, de familienamen en Moraals eigen achtergrond – ooit regio Rotterdam was. Vooral het taalgebruik van Max, doorspekt met scheldwoorden als ‘fukking’ en ‘sjit’, spreekt tot de verbeelding waarbij de spreektaal de authenticiteit nog verder vergroot.

De techniek lijkt op de onze, zo is er bijvoorbeeld een multimedia apparaat genaamd HC, waarmee jongeren communiceren en een persoonlijk profiel bijhouden. Een leuk detail is dat de wereld van Nina zich van alle gemakken voorzien is (met sensoren voor water, licht, muziek, etc.), terwijl Max het moet doen met ouderwetse boeken en cd’s. Herkenbaar, en toch een stapje verder in de toekomst.

Datzelfde geldt overigens voor enkele maatschappelijke kwesties: de strenge grensbewaking tussen de gewesten, de rellen en bombardementen, de vooroordelen tussen Droog en Nat. Zo schetst Moraal subtiel een toekomst waarin nationalisme hoogtij viert (Engels wordt bijvoorbeeld niet meer gesproken). Een beeld dat – bewust? – versterkt wordt door Max’ mokkakleurige huid en Nina’s blonde krullen.

De toekomstroman viert hoogtijdagen en binnen dit populaire genre is Moraal een beloftevolle debutante. Ze weet een klassiek scenario net dat beetje extra te geven, door middel van een sterke karakterontwikkeling en een geloofwaardige enscenering. Zo’n debuut doet ons reikhalzend uitkijken naar haar volgende roman.” Kyra Fastenau

De volledige recensie uit De Leeswelp aflevering 1, februari, 2013.

“Het is voor de lezer even doorbijten om in het verhaal te komen. De tegengestelde situaties tussen droog land en nat gebied worden uitgebreid beschreven en de achterliggende maatschappelijke toestand van beide personages wordt breed verwoord. Dat maakt dat er weinig actie is buiten het schoolleven van Nina en Max. Eens daar doorheen, krijgt de lezer een heel boeiend verhaal over de toenadering tussen beide tegenpolen en hun interesse voor elkaar en voor elkaars leefwereld. Daardoor verdwijnen heel wat vooroordelen over de Droge en Natte Gebieden waarin beide leven. Ook hun gevoelens voor elkaar leveren boeiende lectuur op. Zeker nadat Max ontdekt wie Nina werkelijk is, komt dat gevoelsmatig voor hem heel erg had aan en voelt hij zich verraden. Maar hij is het ook niet eens met de keuze die het verzet maakt en uiteindelijk zullen het zijn gevoelens voor Nina zijn die doorslaggevend zijn voor hoe hij nu verder wil met zijn leven.

Het spannende verhaal wordt dan doorweven met de gevoelens van beide personages. Om dat nog te benadrukken wordt het verhaal afwisselend beschreven vanuit het standpunt van Nina en van Max. Daardoor krijgt de lezer een beeld van hoe elk zijn/haar eigen situatie ervaart en hoe hij/zij aankijkt tegen de situatie van de andere. Uiteindelijk zullen beiden een keuze moeten maken die de rest van hun leven zal bepalen. Door het eerder open einde is een vervolg best mogelijk.

Bijzonder boeiend, maar niet erg optimistisch verhaal over een weinig rooskleurige toekomst. Een aanrader.” Pol Van Damme

Volledige recensie op Pluizuit.be

 

Enkele interviews en andere optredens rondom Overstroomd:

  • Bij het eerste grote Literatourevenement in Donner de Young Adult & Young Writers Event op 21 maart 2015
  • Over heden, verleden en toekomst op: Jongerenliteratuurplein
  • Over schrijven, NaNoWriMo en Overstroomd op: Jeugdboekenplein
  • Op een Rotterdams terrasje werd ik in de nazomer van 2012 geïnterviewd door twee jongeren van De Leesfabriek
  • ‘Het kwam letterlijk ineens bij me op’, interview op Young-Adults.nl
  • In het AD van 27-09-2012 op de pagina Voorne Putten: ‘Even vragen aan Eva Moraal, schrijfster’
  • Op Boekentip.nl mocht ik een boekentip geven en werd meteen geïnterviewd, 20-12-2012
  • Op Boekenbijlage.nl beantwoordde ik een aantal mooie vragen van schrijvers Hanneke de Jong en Pieter Feller, 16-02-2013

13 thoughts on “Overstroomd

 1. Wat een geweldig boek is dit…waarom is het nog geen hype? Eva, heeft je uitgever wel voor voldoende publiciteit gezorgd? Ik lees wel honderden boeken per jaar, dat van jou springt er echt uit.

  1. Dank je! Mijn uitgever doet zeker zijn best. Overstroomd gaat namelijk naar Duitsland en de Verenigde Staten! Dat is alvast een mooi compliment.

 2. Net in een adem je noek “overstroomd” uitgelezen. En meteen online om te kijken of er een vervolg is.
  Ik kan niet wachten hoe het verder gaat.

 3. Ik heb dit boek gekozen voor Nederlands boekbespreking omdat ik vond dat iedereen moest weten wat een geweldig boek dit is! Gewoonweg zalig, ik ga dit boek absoluut meer dan 1 keer lezen! Bedankt voor dit boek uit te geven en ik zal zeker en vast nog meer boeken van jou lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.