Eva Moraal – historica

Als historica heb ik de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de beleving van en herinnering aan Westerbork, een doorgangskamp voor joden in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor heb ik enkele honderden brieven, dagboeken en egodocumenten gelezen en geanalyseerd. Verschillende malen heb ik over mijn bevindingen geschreven in onder andere Historica en het Geschiedenismagazine. Op 20 september 2013 heb ik mijn proefschrift over dit onderzoek verdedigd in de Agnietenkapel te Amsterdam.

Begin september 2014 is mijn boek ‘Als ik morgen niet op transport ga… Kamp Westerbork in beleving en herinnering’ verschenen. Uit de zomerprospectus van De Bezige Bij:

omslag westerbork

‘Als ik morgen niet op transport ga, ga ik ’s avonds naar de revue,’ schreef verpleegster Mania Krell in haar brief uit Westerbork. Westerbork, het grootste doorgangskamp voor Joden in Nederland in de Tweede Wereldoorlog, was kamp en dorp ineen. Kinderen konden er in de regel naar school, hun ouders gingen naar het werk, er was vertier zoals de revue. Tegelijkertijd werden er gedurende tweeënhalf jaar meer dan honderdduizend mensen naar de concentratie- en vernietigingskampen in het oosten gedeporteerd. In Als ik morgen niet op transport ga… baseert Eva Moraal zich vooral op de geïnterneerden zelf: mannen en vrouwen, kinderen en volwassenen, Nederlandse en Duitse Joden schreven over hun ervaringen in het kamp in brieven, dagboeken en memoires. Zo rijst er een indringend beeld op van het dagelijks leven in kamp Westerbork.’

Uit de pers:

‘****’ in het NRC in een dubbelbespreking met ‘Het leven is hier een wereld op zichzelf. De geschiedenis van kamp Vught’ van Marieke Meeuwenoord.

‘Leven achter prikkeldraad. Hoe de kijk op de werkelijkheid van kamp Vught en Westerbork veranderde. ‘Dachten de omwonenden dat wij op vakantie gingen?’ in ‘Letter en Geest’ in Trouw van 6-9-2014. ‘Moraal toont aan hoe de kijk op bepaalde zaken tijdens de bezetting anders was dan daarna.’

—————————————————————————————————————–

Deze website is met name gericht op mijn activiteiten als (jeugdboeken)schrijver van fictie. Ook het blog houd ik in die hoedanigheid bij. Voor meer informatie over mijn werkzaamheden als historica en onderzoeker verwijs ik graag naar mijn Linkedin-pagina of neem contact met mij op via het contactformulier op deze site. Ook ben ik via het contactformulier te boeken voor lezingen en workshops op het gebied van WOII, egodocumenten en kamp Westerbork.

Enkele radiointerviews over mijn onderzoek:

Bij Hoe?Zo! van woensdag 11 september.

Door Theodor Holman bij OBA-live OBAlive op vrijdag 13 september 2013

Door Tijs van den Brink bij Dit is de dag op woensdag 18 september 2013.

Op Kennislink verscheen een artikel van Maarten Muns over mijn onderzoek.

Verder verschenen er onder meer stukken in De Volkskrant, het NRC en Het Parool over mijn promotieonderzoek, op respectievelijk 17 september en 18 september 2013.

 

 

5 thoughts on “Eva Moraal – historica

 1. Hi Eva!

  Is er al een paar keer iets naar jouw hand verschenen in twee bladen? – Tof joh! Ik wist niet dat je ook stukjes schrijft voor young-adults.nl. Had je ergens zien staan en toegevoegd daar. =) Staan er daar dan ook echt posts die jij hebt gemaakt? =O

  Tof dat je eigen boek uitgegeven gaat worden, ben wel nieuwsgierig! Waar gaat ’t eigenlijk precies over? Heb gezocht, maar kon nergens een beschrijving of zo vinden. =3 Altijd te gek om te horen als mensen van sites als young-adults.nl ook iets gaan schrijven. Eén van de leukste dingen om te horen die er bestaan. =D

  Liefs,
  Ilse

 2. Hi Eva!

  Is er al een paar keer iets naar jouw hand verschenen in twee bladen? – Tof joh! Ik wist niet dat je ook stukjes schrijft voor young-adults.nl. Had je ergens zien staan en toegevoegd daar. =) Staan er daar dan ook echt posts die jij hebt gemaakt? =O

  Tof dat je eigen boek uitgegeven gaat worden, ben wel nieuwsgierig! Waar gaat ‘t eigenlijk precies over? Heb gezocht, maar kon nergens een beschrijving of zo vinden. =3 Altijd te gek om te horen als mensen van sites als young-adults.nl ook iets gaan schrijven. Eén van de leukste dingen om te horen die er bestaan. =D

  Liefs,
  Ilse

 3. Ha Ilse!

  Ja, een kort verhaal van mij is verschenen in Schrijvenmagazine, n.a.v. een wedstrijd en mijn Valentijnsverhaal staat in de bundel van Young-adults.nl:)

  Ik schrijf recensies voor young-adults.nl, dus die kan je vanzelf vinden op de site. Maar ik schrijf al meer dan twaalf jaar fictie (en non-fictie voor mijn werk). Vorig jaar besloot ik voor het eerst hiermee naar buiten te treden (lees: niet alleen familie en vrienden het laten lezen). En dit is tot nu toe heel succesvol gebleken!!

  En mijn boek? Nou, dan kan ik je verwijzen naar http://www.overstroomd.nl (!) Daar vind je een beschrijving van Max’ en Nina’s verhaal (kort gezegd: in een overstroomd toekomstig Nederland is de samenleving verdeeld geraakt in Natten en Drogen. Een Natte jongen ontmoet een Droog meisje. En dan gaat er een hele hoop fout…), kan je een fragment lezen en vind je nog veel meer. Ik ben van plan er binnenkort ook een filmpje op te zetten.

  Groet!
  Eva

 4. Ha Eva,

  Gisteren werd ik verrast met jouw 1e boek (Overstroomd).
  Vind het heel leuk dat ik em van je ouders kado heb gekregen.
  Ga em binnenkort zeker lezen.
  Wie had dat jaren geleden gedacht dat jij schrijfster zou worden?
  Ik blijf je volgen hoor !!!
  Veel succes met schrijven en het afstuderen….
  Groetjes,
  Arja

 5. Hoi Arja,

  Dank je voor je leuke reactie! En ja… ik had het natuurlijk gehoopt, schrijfster worden, maar dat het zo snel zou gaan, dat had ik echt niet verwacht!
  Ik hoop dat je Overstroomd met veel plezier zult lezen.

  Groet,
  Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.