Orkaan Sandy

Afgelopen week werd de oostkust van de Verenigde Staten overvallen door orkaan Sandy. Dat zal niemand zijn ontgaan. De orkaan trok over de Amerikaanse noordoostkust en reikte zo ver als Chicago. De beelden gingen rap de wereld over. Ik vond het enorm bevreemdend om beelden van een overstroomd New York te zien. In al hun gruwel waren ze bijna mooi te noemen. Verdronken gele taxi’s in parkeergarages, overstroomde metrotunnels, bijna systematisch verwoeste huizen. Maar daar stonden al die ontredderde mensen tegenover. En de bijna 100 doden.

Natuurlijk werd Sandy meteen opgepikt in het klimaatdebat. Hier en daar las ik dat de noordoostkust van de VS meer last heeft van klimaatverandering dan andere gebieden. Blijkbaar is de oppervlaktetemperatuur van het water langs de kust een paar graden Celsius boven het gemiddelde. Daardoor nam de storm aan kracht toe vlak voor ze aan land kwam en werd ze nog destructiever. Dat was niet het enige wat Sandy bijzonder en belangrijk maakte. Ze zou een voorbode zijn van wat ons te wachten staat. Volgens kustspecialist Frank Jacobs woont 44 procent van de wereldbevolking aan zee of oceaan. En dat percentage neemt toe, terwijl de zeespiegel blijft stijgen. Grote projecten worden ondernomen om bestaande steden tegen het water te beschermen, maar soms denk ik: moeten we gewoon niet eens wat land teruggeven?

Vanochtend stuurde een vriendin mij een link door naar het NOS-nieuws van vanochtend. Het item ging over de inwoners van Staten Island, het deel van New York dat het meest is getroffen met tientallen doden en vele daklozen. De inwoners hekelden de rijke(re) inwoners van het veel minder beschadigde Manhattan dat zich aan het opmaken was voor de marathon (!) van zondag, terwijl bij hen de lijken (en het puin) nog moesten worden geruimd. Dit was 3 dagen na de storm.

Wat voor toekomst je ook bedenkt, de werkelijkheid is altijd nog weer confronterender…

Hieronder enkele links naar het NOS-journaal met het Sandy-item en een blogbericht van Steven de Jong van NRC.nl 1 november, waaruit ik enkele van de feiten mbt klimaatverandering heb gehaald:

Orkaan Sandy alarmbel voor de vervuilende mens – Steven de Jong (NRC)
NOS journaal 2-11-2012

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.