Jeugdherinneringen van een schrijver I

Dit boek gaat over boeken. Er staan dingen in over boeken. Zoals verhalen, hoe een boek gemaakt wordt en een elfje en een haiku. Zulke dingen staan er in. Veel leesplezier!

Dit staat op de achterkant van mijn allereerste boek. Het Boekenboek is een non-fictietitel over het maken, schrijven en lezen van boeken, uitgegeven door basisschool De Buis in Maassluis in 1992 (vlak voor de tiende verjaardag van de auteur). In de inhoudsopgave kun je lezen dat er stukjes in staan over ‘Het boek’ en ‘In de bibliotheek’, enkele verhalen, zoals ‘Puddingtarzan’ en ‘De zeepjesfamilie’, een sprookje, en natuurlijk is er een moppenrubriek (over twee ballonnen in de woestijn). Ook de illustraties zijn van de hand van de schrijfster zelf. (Behalve dan de plaatjes van de vele boeken die her en der zijn opgeplakt. Die lijkt zij vooral uit de Lemniscaatfolder (!) te hebben geknipt.)

De afgelopen weken ben ik mijn verleden ingedoken. Ik heb op zolders gerommeld, papieren herschikt, oude schriftjes ingezien en vele, vele foto’s bekeken. Ik heb al mijn schrijfsels weer eens uit de oude doos gehaald, en met een mengelmoes van weemoed, ontsteltenis en nostalgie mijn tienerdagboek doorgelezen. En ik vond Het Boekenboek.

Het leukste bewaar je voor het laatst. Want niet alleen stonden er verhaaltjes, plaatjes en stukjes over boeken in Het Boekenboek. Mijn bijna tienjarige ik heeft er ook een top tien van favoriete boeken in gepubliceerd. Klopt mijn herinnering met wat ik als negenjarige heb opgeschreven? Staan er boeken in dit lijstje die mij tot op de dag van vandaag zijn bijgebleven? En wat voor boeken zijn dit dan?

Boekentop 10 1992! van Eva!’

  1. Minoes (Annie M.G. Schmidt)
  2. Het vliegende paard (Ton van Reen)
  3. M. v. Soest en het kleine volkje (Marjan Berk)
  4. Suske en Wiske
  5. Donald Duck
  6. Het wonder van Frieswijck (Thea Beckman)
  7. Madelief (Guus Kuijer)
  8. Het eiland daarginds (Paul Biegel)
  9. Otje (Annie M.G. Schmidt)
  10. Mariska (Sandor Kis)

Ik herinner ze me allemaal.

Goed, niet álle Suske en Wiskes of Donald Ducks, maar wel hoe ik meeleefde met de hoofdpersonen, in welke vervoering ik raakte als ik deze boeken of strips las en naar welke wonderlijke plekken ze me brachten. Dat was regelrecht avontuurlijk en anderwerelds (Mariska, Het Eiland daarginds, Donald Duck), al lag het avontuur soms dichter bij huis (Otje, Minoes en Madelief), of weer in een ver verleden (Het wonder van Frieswijck en de Suske en Wiskes met de teletijdmachine). Ik las alles waarin elfjes en kabouters voorkwamen, zeker als ze in hun bestaan werden bedreigd (Mevrouw van Soest en het kleine volkje) en al op de prille leeftijd van negen was ik gefascineerd door bloeddorstige vampieren (Het vliegende paard).

Kortom, ik las alles waar ik mijn vingers op kon leggen. Dat Mariska van Sandor Kis zo ontzettend katholiek was (op iedere pagina verschijnt Maria), had ik helemaal niet door. Dat de Suske en Wiske en Donald Duck verhalen haast altijd hetzelfde (moralistische!) stramien volgden ook niet. Ik genoot er net zoveel van als van de klassiekers Biegel, Kuijer en Schmidt. Blijkbaar vond ik het vooral leuk als meisjes hoofdpersoon waren. Acht van de tien boeken hebben vrouwen of meisjes als belangrijk(st)e personages. Meisjes die niet aan de zijlijn bleven staan, maar het heft in eigen handen namen.

En ik wist al heel vroeg: dit wil ik óók!

(Daarover volgende keer meer)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.