Over ‘unieke bezoekers’, hits & bits

Het eerste wat ik doe de dag nadat ik een blogbericht heb geplaatst, is kijken hoeveel bezoekers ik heb gehad. Hoopvol open ik mijn hostingmanager en klik vervolgens op statistieken. Prompt verschijnt het eerste statistiekje. Als het nog maar steeds een stijgende lijn is! Snel klik ik verder naar de ‘uitgebreide statistieken’. Ik scrol naar beneden, er is één statistiekje waar ik altijd het eerst naar kijk: hoeveel ‘unieke bezoekers’ heeft mijn website gister gehad? Vervolgens is het euforie als het er meer zijn dan de vorige keer, en frustratie als het er weinig of minder zijn.

In mei parkeerde ik mijn domeinnaam www.evamoraal.nl om met wordpress mijn website en blog te maken. Dat was best leuk om te doen. Ik heb zo’n tien jaar geleden wel eens websitebouwertje gespeeld met HTML, maar dit was een stuk makkelijker en ging ook nog eens veel sneller. In een mum van tijd heb je een heel aardige site gemaakt, die je vervolgens mag gaan vullen met je eigen ‘content’.

Het werd nog leuker toen ik de statistieken ontdekte. Je kunt namelijk heel precies bijhouden hoe vaak je website wordt bezocht, door wie, hoe vaak er vanuit welke sites naar wordt gelinkt en nog veel meer van dat soort ongein. In het begin zag ik het vooral als een grappig iets (hé, ik word x keer doorgelinkt via mijn vaders website), maar het bijhouden werd een steeds serieuzere zaak. Eigenlijk vooral om een ego strelende reden: ik had succes. Het aantal unieke bezoekers (en hits en bits gingen mee) groeide gestaag van 119 in mei, naar 319 in oktober, naar 452 in januari dit jaar. 452 bezoekers! Zelfs al kwamen deze mensen maar heel eventjes op mijn site (80% was binnen 30 seconden weer weg), dan nog waren ze er wél geweest. Ik had invloed op de wereld!

hostingmanager.yourhosting.nl 1

Waar waren die alarmbellen? Die heel hard rinkelden? De hele tijd?

Natuurlijk vloog ik veel te dicht bij de zon. Ik hou wel van die ouderwetse spreekwoorden: hoogmoed komt voor den val. Zo bleek bij nadere bestudering een groot deel van mijn ‘unieke’ bezoekers een IP-adres in de Verenigde Staten of Japan te hebben. En van de zoveel duizend hits kwamen de meeste via mijn eigen IP-adres. De geringe(re) hoeveelheid sites waarvan was doorgelinkt kwam ook niet echt overeen met het grote aantal bezoekers. Helaas, er waren flink wat kanttekeningen bij mijn succes te plaatsen.

Maar wat is het eerste wat ik morgen doe, zodra ik de computer heb aangezet?

Eh, tja.

(De hoeveelheid echte unieke bezoekers blijft tot op heden een mysterie.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.