Brieven van een 15-jarige

Vandaag kuier ik zo’n beetje rond. Ik dartel van beneden naar boven, van boven naar beneden, door naar mijn tuin waar ik en passant de rozenstruik snoei, en weer naar binnen omdat het toch nog een beetje fris is. Het bed heb ik net afgehaald (het is zondag) en ik kijk in één van de laden van het nachtkastje dat volgepropt zit met oude kaarten, brieven, toegangsbewijzen, filmkaartjes, treinkaartjes, kleuren- en zwart-wit foto’s, losse papiertjes met belangrijke zinnen erop (het eerste adres van mijn vriendje, nu man, inclusief plattegrondje met hoe je er moest komen, een verjaardagswens van een goede vriendin wier handschrift vast alleen ik kan lezen) en nog veel meer souvenirs uit mijn meer dan dertig jaar leven.

Ik blijf steken bij een stapeltje brieven die ik schreef toen ik 15 jaar was. Het zijn kopieën, de originelen liggen bij de ontvangster thuis. Ik grinnik als ik bovenaan één lees – de brief is geschreven op een proefwerkblaadje – op de plek waar het vak moet worden ingevuld: ‘Eva’s inhoud.’ Ik zucht een beetje bij de zin: ‘Laatst ging ik zomaar huilen, tegen de kast.’ Vooral omdat ik vreselijk wijsneuzig en trivialiserend toevoegde: ‘(de kast werd niet nat).’ Maar ik glimlach weer als ik in de brief getiteld ‘Eva’s inhoud’ de volgende woorden lees: ‘Het lijkt mij ook heel leuk om een kinderboek te schrijven.’

Ik heb een (on)gezonde neiging alles te bewaren. Zodat ik op kuierdagen als deze kan zuchten, glimlachen en grinniken om wat ik toen schreef.

Nog ééntje dan. Beslis zelf maar welke van de drie het oproept.

‘Af en toe zijn er dagen in mijn leven dat ik echt het gevoel heb, ik leef niet, maar ik besta alleen maar. Maar hoe te leven? Ik mis wel dingen. Ik denk niet dat ik compleet gelukkig ben. Op sommige dingen ben ik wel trots of blij maar over het algemeen ben ik een beetje teleurgesteld. Moet ik zelf meer doen? Zal ik de Verlichting vinden? (vergeet de laatste zin).’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.