Over boeken, lezen en voornemens

Niets menselijks is mij vreemd. Ook ik neem me dingen voor aan het begin van een nieuw jaar. Zo begon ik op 1 januari 2013 enthousiast aan de uitdaging die boekblogger Judith stelde. In één jaar tijd zou ik 30 oorspronkelijk Nederlandstalige boeken lezen, waarmee ik voor de ‘slagroomtaart’ ging. En dat terwijl ik niet eens van slagroomtaarten hou.

Het voornemen is geslaagd: ik las afgelopen jaar 38 Nederlandstalige boeken van uiteenlopende schrijvers en genres (op in totaal 73 boeken). Alleen heb ik me niet gehouden aan het blijven schrijven van recensies of leeservaringen, daar ben ik ergens halverwege mee gestopt. Ik merkte dat ik geen behoefte had steeds weer een oordeel te vellen; ik wilde vooral genieten van al het moois dat ik gretig tot me nam.

Een klein statistiekje:

Van de 38 waren er 23 kinderboeken. Daarvan waren er 5 non-fictie, de rest fictie. Ik las acht YA-boeken, twee romans, twee thrillers, de rest was historische non-fictie. In vergelijking met vorig jaar las ik in 2013 flink meer van eigen bodem. Ik merk wel dat Engelstalige literatuur me nog steeds meer trekt dan Nederlandstalige, maar wat betreft jeugd- en YA-literatuur heb ik in 2013 veel meer in het Nederlands dan in het Engels gelezen.

Wat voor een heerlijke, overdonderende, grappige, kleurrijke, ontroerende, heftige en sprankelende boeken zaten daarbij!

In al deze boeken reisde ik door de tijd (onder andere naar de prehistorie, de tijd van Noach en de Tweede Wereldoorlog), kwam ik in landen die ik anders niet zo snel zou bezoeken (een greep: Canada, IJsland, VS, Anderland en China) of kwam thuis op plekken die ik graag bezoek (met stipt op één Engeland). Ik las veel over dieren, doodgewone en heel bijzondere, en over het ontstaan van het leven dat nogal wat in de voeten in de aarde had. Ik nam kijkjes in gewone en ongewone levens, ging mee op roadtrips of bleef lekker bij de mensen thuis, of spiekte mee in brieven, al dan niet fictief.

(En nee, ik geef geen lijstjes van favorieten, geen top drie of tien of achtendertig.)

Dit jaar wordt er opnieuw een leesuitdaging georganiseerd, blogger Inge leest neemt het stokje van Judith over. Op mijn eigen manier doe ik weer mee, al zal ik geen recensies schrijven: ik ga, iets bescheidener, voor de 25 Nederlandse boeken. En aan het eind van het jaar trakteer ik mijzelf op een zelfgebakken Engelse cake. Omdat je lezen moet vieren!

Ik-lees-Nederlands-2014-klein

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.