Als ik morgen niet op transport ga

Vooraankondiging publieksbijeenkomst OVER LEVEN

OVER LEVEN
Het dagelijks leven in kampen toen en nu
Pakhuis de Zwijger
16 september 2014
Tijd: 17.30-19.00 uur

Omslag-boek-E-MoraalSlachtoffers doen er in concentratie- en vluchtelingenkampen vaak alles aan om het leven normaal te houden. Mensen vertellen verhalen, dromen over een vrije toekomst en lekker eten, handelen, bouwen als het kan scholen, worden verliefd, trouwen en krijgen kinderen. Iedereen doet er alles aan om oorlog en verdriet zo ver mogelijk weg te houden.

Op 16 september organiseren het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Uitgeverij De Bezige Bij en Pakhuis de Zwijger i.s.m. mijzelf en Marieke Meeuwenoord een bijeenkomst over het leven in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog en vluchtelingenkampen anno nu. Aan de hand van brieven, dagboeken en beeldmateriaal zal er dieper in worden gegaan op de vraag: Hoe leid je een zo ‘normaal’ mogelijk leven, terwijl je om moet gaan met een situatie die zo anders is dan normaal?

boek-omslag-M-MeeuwenoordGelijktijdig brengen De Bezige Bij en het NIOD twee uitgaven uit over kamp Westerbork en kamp Vught. Ik schrijf in Als ik morgen niet op transport ga… over kamp Westerbork. Daarin geef ik op basis van egodocumenten een indringend beeld van hoe mensen het leven in het kamp hebben beleefd en herinnerd. Marieke Meeuwenoord (1978) beschrijft de geschiedenis van kamp Vught, van de opbouw tot en met de ontruiming, in Het hele leven is hier een wereld op zichzelf.

Meer informatie over deze bijeenkomst volgt snel. Aanmelden is mogelijk via: aanmelden@niod.knaw.nl

Over de boeken:

Marieke Meeuwenoord, Het hele leven is hier een wereld op zichzelf. De geschiedenis van kamp Vught | Paperback, geïllustreerd | ca. 352 pag. | ISBN 978 90 234 8912 2 | Verkoopprijs ca. € 22,90.
Eva Moraal, Als ik morgen niet op transport ga… Kamp Westerbork in beleving en herinnering | Paperback, geïllustreerd | ca. 352 pag. | ISBN 978 90 234 8902 3 | Verkoopprijs ca. € 22,90.

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.