Leestip: YA-verhalen

 

 

Ik ben gek op korte YA-verhalen. Om ze te schrijven uiteraard, maar ook om ze te lezen. In de loop der jaren heb ik een aardige collectie bundels verzameld. Voornamelijk Engelstalig, omdat er in het Nederlands taalgebied zelden korte YA-verhalen worden gepubliceerd. Omdat binnenkort de YA-kerstbundel Wonderland uitkomt, met daarin mijn kort verhaal Alf, wilde ik een paar van mijn favorieten met jullie delen.

 

 

 

My true love gave to me, verzameld door Stephanie Perkins, is een van de leukste collecties met YA-verhalen die ik ken. De verhalen ontroeren en verwonderen en zijn heel goed geschreven. Dat komt natuurlijk vooral door de geweldige ‘cast’ aan auteurs, van onder andere Rainbow Rowell, Kiersten White en Stephanie Perkins zelf. Er was eigenlijk geen een verhaal dat me niet aansprak.

 

 

 

 

 

Summer Days and Summer Nights is het vervolg op My true love gave to me. Deze verhalen zijn heerlijk luchtig, warm en erg romantisch. Heel leuk is hoe het echt een mix is van genres en stijlen, maar toch blijft het ‘zomer’ thema herkenbaar. Ik las de verhalen op vakantie en dat was precies goed.

 

 

 

 

Voor wie de vorige bundels veel te zoet en romantisch klinken, raad ik Coraline & Other Stories van Neil Gaiman aan. Het zijn donkere verhalen, een tikkeltje eng. Het is dan ook geen (typische) YA, maar Gaiman is een van de meest creatieve korte verhalenschrijvers die ik ken. Duivels inventief.

 

 

 

 

Geektastic. Stories from the Nerd Herd is dé bundel voor iedere lezer die in drie dagen Lord of the Rings uitlas en daarna ook maar meteen de Silmarillion erbij pakte. Die iedere zondagavond om 19:00 precies met haar vader klaar zat om een nieuwe aflevering van Star Trek: the Next Generation te kijken (Ja, dat was ik). Die altijd droomt van werelden die net even anders zijn dan de onze.

 
Spring!

 

 

In Magisch hebben alle verhalen een bovennatuurlijk tintje. Ik schreef een verhaal over een djinn, een wensgeest, die al je wensen lijkt te doen uitkomen. En wat denk je van harten die echt in duizend stukjes uiteen kunnen vallen, van woudgeesten die je betoveren, van bijzondere koeienmeisjes en van maankinderen? De verhalen zijn romantisch en fantasievol en lezen heerlijk weg.

 

 

 

En? Hebben jullie nog tips?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.