Jij & ik

Vluchten van je thuis

Tiener Fred Schwarz, manager Hans Bial, schoolmeisje Gabriele Silten, de familie Heymann, grafisch ontwerper Werner Löwenhardt, verpleegster Mania Krell… Een paar jaar geleden kwam ik hen (en vele anderen) bijna dagelijks tegen. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, zagen zij zich gedwongen te vluchten – uit Duitsland, uit Oostenrijk, en uit Polen – naar Nederland. Voor mijn onderzoek naar de geschiedenis van doorgangskamp Westerbork las ik de brieven die ze vanuit het kamp stuurden naar hun geliefden. In hun dagboeken volgde ik hun dagelijks leven in het nieuwe land. En ik leefde mee met hun verbijsterende levensverhalen in hun memoires. Voor de één verliep het leven in het nieuwe land een stuk makkelijker dan voor de ander. Maar wat altijd hielp: als er Nederlanders waren die hen een helpende hand boden, die hen niet als vreemdeling behandelden, maar juist als een vriend. Kortom, als ze de vluchtelingen zagen voor wie ze waren: een medemens in nood.

‘De eerste stap naar een nieuw leven is vriendschap.’

Verhalen over vriendschap en vluchtelingen
Jij & ik

Jij & ik: verhalen

Vandaag verschijnt de bundel Jij & ik. Verhalen over vriendschap en vluchtelingen, ISBN: 9789047710738, juni 2018, 14,95. Negentien Lemniscaat-jeugdboekenauteurs schreven een verhaal, een gedicht of haalden herinneringen op over hun ervaringen met vluchtelingen en de vriendschappen die zij met hen aangingen. Ik vind het heel bijzonder dat ik in het volgende rijtje auteurs mag staan: Jan Terlouw, Gijs Wanders, Margaretha van Andel, Ariënne Bolt, Alyze Bos, Pieter Koolwijk, Joyce Pool, Jesse Goossens, Mireille Geus, Carolien Ceton, Anna van Praag, Jowi Schmitz, Peter-Paul Rauwerda, Ellen van Velzen, Lenneke Westera, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Sjoerd Kuyper en Annet Huizing.

Mijn verhaal ‘Het Beloofde Land’ speelt zich af op de maan, in de nabije toekomst. De aarde is verwoest en er komen steeds meer vluchtelingen naar Stral Ockels maanbasis het Portaal. Zo ook Mudder, een meisje dat bij Stral in de klas komt. Serieuze Sterrendanser Stral moet niets hebben van de brutale Grondloper Mudder, maar dan vraagt Mudder haar om hulp. Mudders ma is ziek en medicijnen zijn alleen op maanbasis Het Beloofde Land te vinden. Laat dat nu net verboden terrein voor aardvluchtelingen zijn…

Een deel van de opbrengst van de bundel zal worden gedoneerd aan het vluchtelingenprogramma van UNHCR. De komende tijd zijn er ook verscheidene acties, waar ik jullie uiteraard van op de hoogte zal houden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.