1001 vrouwen in de 20e eeuw

Drie oktober was het zover: de publicatie van het heel bijzondere boek ‘1001 vrouwen in de 20e eeuw’. Het is de bekroning op het project van historica Els Kloek om de vrouwen die Nederland groot hebben gemaakt voor het voetlicht te brengen. Van mijn hand staan er 11 biografische artikeltjes in over baanbrekende, boeiende, bekende en minder bekende vrouwen uit de Nederlandse 20e eeuw.

Opening tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20e eeuw’

Boekpresentatie

De boekpresentatie vond plaats in de aula van de UvA, de oude Lutherse kerk aan het Spui in Amsterdam. De koning mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Dit boek, zo vertelde Kloek, was er voor vrouwen én mannen. Helaas gaf de koning geen toespraak – wat hij er precies van vond, daar moesten we naar raden. Dit licht teleurstellende optreden werd ruimschoots goedgemaakt door de bevlogen speech van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij vertelde over de vrouwen die haar hebben geïnspireerd, als tiener in Marokko en later in Nederland (ze was groot fan van Annie M.G. Schmidt). Wat me heel sterk bijbleef: als je wilt dat er iets gebeurt, iets verandert, dan moet je je mond opentrekken en iets doen. Dus ging zij de politiek in.

poppen cia van boort tentoonstelling 1001 vrouwen amsterdams museum
De handpoppen van Cia van Boort in de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20e eeuw’

Tentoonstelling

Na de boekpresentatie volgde een bezoek aan de bijbehorende tentoonstelling in het Amsterdams Museum. Ik werd er ondergedompeld in meer dan honderd jaar bijzondere en boeiende vrouwenlevens. De pikhouweel van Jenny Visser, een van Nederlands eerste bergbeklimsters, was er te zien. Maar ook kwam ik de reisnecessaire van dokter Aletta Jacobs tegen, en de sobere jurk waarin Koningin Juliana in 1948 werd ingewijd. Er was een eerste editie van Anne Franks dagboek, ik las een stukje van ‘Het onbehagen bij de vrouw’ van Joke Smit uit 1967. Bijzonder leuk was hoe ook een van ‘mijn’ vrouwen was vertegenwoordigd. De handpoppen van poppenspeelster Cia van Boort zijn in de tentoonstelling te bewonderen.

1001 vrouwen in de 20 eeuw

Ik ben erg trots en blij dat ik aan dit mooie project van 1001 vrouwen een bijdrage heb kunnen leveren. Dus iedereen: koop dit boek, bijvoorbeeld op de site van uitgeverij VanTilt! En ga vooral ook naar de tentoonstelling, daarover vind je meer op de site van het Amsterdams Museum. Wil je meer weten over het project van Els Kloek, neem dan eens een kijkje op de website van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Daar staan inmiddels meer dan 2000 interessante vrouwenlevens op beschreven vanuit heel de Nederlandse geschiedenis.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.