dispay Denkend aan Donner

Denkend aan Donner

Grootste boekhandel

Op 26 oktober 2019 is Donner officieel heropend. Hoera! Burgemeester Aboutaleb ontving het eerste exemplaar van de bundel Denkend aan Donner, die ter gelegenheid daarvan verscheen. Hoe bijzonder dat ik daar ook een bijdrage aan heb mogen leveren. Dat had ik niet kunnen denken, toen ik in 2000 ging studeren in Rotterdam. Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmusuniversiteit. Ik herinner me nog dat ik mijn studieboeken ging halen op de campus. Donner, heette die boekhandel, een dependance van de grote zaak in het centrum. Dat zou de grootste boekwinkel van Nederland zijn. Dat moest ik natuurlijk zien.

Of het echt de grootste boekhandel van het land was, weet ik niet. Maar ik was wel onder de indruk. Van mijn oude thuis in Maassluis was ik de kantoorboekhandel in het winkelcentrum Koningshoek gewend. Je had er ‘gewone’ boeken, oftewel literatuur, en kinderboeken en een paar plankjes non-fictie. Dit was heel iets anders. Er waren zo veel boeken! Het leek wel een bibliotheek… Ik denk dat in Donner mijn liefde voor boekhandels begon. Het binnenlopen en naar je favoriete afdeling lopen. Kijken of er iets nieuws is. Maar ook bijzondere ontdekkingen doen, je te laten verrassen. Het deed me dan ook zeer om Donner te zien veranderen. Te zien hoe Selexyz en nog meer Polare de ziel uit de zaak haalden.

Nieuwe Donner

Maar Donner werd gered. Donner bleef bestaan omdat er wel nog mensen met hart voor hun boekhandel in het centrum van Rotterdam waren. De afgelopen jaren waren soms wat rommelig en lawaaiig vanwege de verbouwing, maar ik bleef er komen, om te struinen, te bladeren en boeken te kopen. Soms ook om, zo bijzonder, er mijn eigen boeken te zien. Het nieuwe pand van de oude Rotterdamsche Bank is als het even kan nog mooier dan het voorgaande. Echt waar.

Dus toen ik afgelopen voorjaar dan ook werd gevraagd een bijdrage te leveren aan een bundel om dit nieuwe Donner te vieren, zei ik volmondig ja. Het voelde als een eer.

Denkend aan Donner

Denkend aan Donner – een ode aan het lezen, is een bundeling van 46 bijdragen, van schrijvers van verhalen en romans, dichters, essayisten, wetenschappers en journalisten. De bijdragen zijn heel divers, maar dragen allemaal op enige wijze het thema ‘boek, boekhandel en lezen’ uit. De meeste bijdragen zijn exclusief voor Donner geschreven.

Mijn verhaal heet Papieren Vlucht. Ik heb het speciaal geschreven voor de YA-lezer en ik hoop er iets van de magie en kracht van lezen mee te laten zien. De hoofdpersoon staat voor de zoveelste keer in de rij om haar nieuwste Mirjam Goed-boek te laten signeren. Durft ze dit keer wel te blijven staan? Het verhaal is niet waargebeurd, maar ik kan het me, zowel als lezer en als schrijver, heel levendig voorstellen… Meer korte verhalen-tips vind je hier. Allemaal te koop bij Donner uiteraard.

De bundel is een cadeautje voor klanten van Donner als dank voor hun steun. Bij ieder boek krijg je hem cadeau, ook online. Zie ook Boek van de week voor meer informatie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.