Redactie & manuscriptbegeleiding

Hoe ga je te werk?

Eerst gaan we met elkaar om de tafel zitten. Ik wil namelijk heel precies weten wat jij wilt en wenst. Als dat duidelijk is, ga ik aan de slag. In het door jou opgestuurde Word-document voer ik correcties  uit, altijd met de functie ‘wijzigingen bijhouden’, want het blijft wel jouw tekst. In de kantlijn maak ik inhoudelijke opmerkingen. Vervolgens stuur ik je de tekst terug zodat je er nog eens naar kunt kijken. Heb je nog wijzigingen of opmerkingen, dan kun je die op dat moment maken. Deze verwerk ik ten slotte in het definitieve document.

Wat bied je precies aan?

Er zijn een aantal opties waaruit je kunt kiezen.

Tekstcorrectie

Ben je al helemaal tevreden met je tekst of verhaal en wil je alleen nog de laatste puntjes op de i zetten voor publicatie? Kies dan voor tekstcorrectie. Bij deze bureauredactie let ik op je taal, spelling en interpunctie. Ik zorg ervoor dat er in je tekst geen kromme zinnen meer staan en dat alles in correct Nederlands is geschreven. Kleine inhoudelijke punten geef ik ook aan.

Verhaalanalyse

Maar misschien ben je nog niet helemaal tevreden met je verhaal. Je vermoedt dat de spanningsboog in het midden nog iets strakker kan. Je vraagt je af of wat je schrijft wel geschikt is voor de doelgroep. Of je denkt dat je hoofdpersoon nog wel wat verdieping kan gebruiken, maar je weet niet goed hoe.

Bij een inhoudelijke redactie oftewel verhaalanalyse kijk ik naar zaken als thema en plot, spanningsboog, personages en hun karakterontwikkeling, dialogen, hoe je je boek begint én afsluit, kortom de gehele structuur van het verhaal. Ook speur ik continuïteitsfouten – en in historische verhalen anachronismes – op en bekijk ik of het taal- en woordgebruik past bij het genre en de doelgroep. We pakken je tekst als geheel aan en in deze fase zal er nog flink wat kunnen worden geschrapt en geschaafd. Altijd in overleg natuurlijk.

Deze verhaalanalyse geef ik op verschillende wijzen. Ik kan eenmalig naar je tekst, al dan niet compleet, kijken. Dan stuur ik je een leesrapport op met daarin mijn bevindingen, naast je door mij van wijzigingen en opmerkingen voorziene tekst.

Manuscriptbegeleiding

Maar we kunnen ook voor langere tijd aan de slag gaan. Dat kan zijn omdat je nog niet een heel manuscript hebt klaarliggen, of omdat je verhaal nog iets meer aandacht en liefde nodig heeft dan één herschrijfronde. Bij manuscript- en schrijfbegeleiding kunnen we ook specifieke problemen aanpakken, zoals hoe je een geloofwaardige (fantasy)wereld opbouwt of hoe je een plot moet uitwerken. En wat zet je nu precies in een brief aan een uitgever? Manuscriptbegeleiding geef ik per uur, online of telefonisch, en in omgeving Rotterdam ook op locatie. Je kunt bij mij van tevoren uren inkopen en per keer bekijken hoeveel je nog nodig hebt.

Inhoudelijke redactie en schrijfbegeleiding staan in principe los van tekstcorrectie, al zal ik ook altijd letten op grammatica en spelling.

 

Vraag je je af of ik je met iets anders kan helpen? Neem vrijblijvend contact op. We komen er vast uit.