Jeugd

Polder Formaat: 21 x 29,7 cm | gebonden | prijs: € 19,99 | isbn 9789047713821 | nur: 223

In het najaar van 2022 kreeg ik een wel heel bijzondere vraag van Jesse Goosens, de uitgever van Lemniscaat: of ik als auteur mee wilde werken aan een boek waarin 35 polderdieren zouden worden geportretteerd. Het idee kwam van de illustrator Marieke Ten Berge, die eerder het schitterende Noord maakte met Jesse Goossens, over haar voorliefde voor het hoge noorden. Ik heb altijd al een verwonderboek over de natuur dichtbij willen maken voor kinderen, dus natuurlijk zei ik volmondig: ja! Het werd een bijzondere samenwerking.

De flaptekst:

25 dieren uit de polder stellen zich aan je voor!

Wist je dat:

Gierzwaluwen de eerste twee jaar van hun leven met geen poot de grond aanraken? Grutto’s kunnen vliegen met een snelheid van 130 km/u? De uitdrukking ‘stinken als een bunzing’ komt van de stinkende vloeistof die bunzingen een halve meter ver kunnen spuiten als ze zich bedreigd voelen?
Konijnen niet kunnen zweten? Een volwassen egel achtduizend stekels heeft?

Ontdek dit – en nog veel meer – in Polder!

Het grote niet te vermijden verhalenboek Formaat: 14,3 x 21,5 cm | gebonden | prijs: € 9,99 | isbn: 9789047714712 | nur: 283

Mijn tweede jeugdverhaal ‘Naar de top’ verscheen september 2022 in een wel heel bijzondere protestbundel. Op de website van Lemniscaat staat de reden te lezen:

‘Begin december sloeg het nieuws in als een bom in de kinderboekenwereld: het kinderboekenweekgeschenk 2022 zal voor het eerst in de geschiedenis niet door een Nederlandse auteur worden geschreven. Daarom stuurden wij onze auteurs direct de volgende mail:

Jullie zijn waarschijnlijk net zo verbijsterd als wij dat het Kinderboekenweekgeschenk 2022 niet door een Nederlandse auteur wordt geschreven. Wij hebben daarom besloten om voor de Kinderboekenweek een fantastische verhalenbundel uit te geven van al het Nederlandse talent dat Lemniscaat uitgeeft en heeft uitgegeven. Hebben jullie zin om mee te doen?

Jullie bijdrage mag van alles zijn: kort, lang, over welk onderwerp en in welk genre dan ook – als het maar geschikt is voor lezers tussen de 10 en 14 jaar. […] Doen jullie mee?

Binnen een minuut stroomden de aanmeldingen binnen: Marco Kunst, Pieter Koolwijk, Marloes Morshuis, Jan Terlouw, Anke Kranendonk, Mireille Geus, Anna van Praag, Cees van den Berg, Annejan Mieras, Beatrijs Oerlemans, Jowi Schmitz, Eva Moraal, Ilse Bos, Esther Sprikkelmans, Joan de Ruijter, Tjibbe Veldkamp, Emke Rientsma, Ellen van Velzen, Arienne Bolt, Gracia Lebbink, Joyce Pool, Marlies Verhelst, Mathilde Stein, Peter-Paul Rauwerda, Wim Bos, Annemarie van der Eem, Inge Besaris, Saskia de Jong, Ruth Erica, Maranke Rinck, Jolien Janzing en Carolien Ceton schrijven een verhaal, gedichten, non-fictie of iets anders, speciaal voor deze gelegenheid.’

Mijn verhaal ‘Naar de top’ vertelt over een meisje dat een bergtop probeert te bedwingen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk als je samen met je familie bent…

Korte verhalen voor de jeugd in 'Jij en ik, verhalen over vluchtelingen en vriendschap', met 'Het Beloofde Land' van auteur Eva Moraal

Jij & ik. Verhalen over vriendschap en vluchtelingen  – diverse auteurs – ISBN: 9789047710738, juni 2018, 14,95, jeugd.

Mijn eerste jeugdverhaal verscheen in deze bundel bijzondere verhalen, gedichten en herinneringen over hoe belangrijk vriendschap is wanneer je in een ander land gedwongen bent asiel te zoeken.

De flaptekst:

Wie durft een Vlaming te helpen die in de Eerste Wereldoorlog zijn land is ontvlucht en hier niet welkom is? Wat doe je als er opeens een nieuw kind uit een ver land bij je in de klas komt? Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter van eten hebben voorzien? Hoe stel je je op als je vader wordt opgepakt in een demonstratie tegen asielzoekers? En wie kom je tegen op Mars als je de aarde hebt moeten ontvluchten?

Mijn verhaal ‘Het Beloofde Land’ speelt zich af op de maan, in de nabije toekomst. De aarde is door rampen en ruzies verwoest en er komen steeds meer vluchtelingen naar Stral Ockels maanbasis het Portaal. Zo ook Mudder, een meisje dat bij Stral in de klas komt. Serieuze Sterrendanser Stral moet niets hebben van de brutale Grondloper Mudder, maar dan vraagt Mudder haar om hulp. Mudders ma is ziek en medicijnen zijn alleen op maanbasis Het Beloofde Land te vinden; laat dat nu net verboden terrein voor aardvluchtelingen zijn…

‘Jan Terlouw, Gijs Wanders, Margaretha van Andel, Ariënne Bolt, Alyze Bos, Pieter Koolwijk, Joyce Pool, Jesse Goossens, Mireille Geus, Carolien Ceton, Anna van Praag, Jowi Schmitz, Peter-Paul Rauwerda, Ellen van Velzen, Lenneke Westera, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Sjoerd Kuyper en Annet Huizing laten zien dat vriendschap grenzen en culturen, afkomst en geaardheid overstijgt. En dat vluchtelingen welkom zijn.

Verhalen en gedichten over heden, verleden en toekomst – en zelfs een vleugje fantasy.’

Een gedeelte van de opbrengst van deze bundel voor de jeugd wordt gedoneerd aan het vluchtelingenprogramma van de UNHCR.