Jeugd

Korte verhalen voor de jeugd in 'Jij en ik, verhalen over vluchtelingen en vriendschap', met 'Het Beloofde Land' van auteur Eva Moraal

Jij & ik. Verhalen over vriendschap en vluchtelingen  – diverse auteurs – ISBN: 9789047710738, juni 2018, 14,95, jeugd.

Mijn eerste jeugdverhaal verscheen in deze bundel bijzondere verhalen, gedichten en herinneringen over hoe belangrijk vriendschap is wanneer je in een ander land gedwongen bent asiel te zoeken.

De flaptekst:

Wie durft een Vlaming te helpen die in de Eerste Wereldoorlog zijn land is ontvlucht en hier niet welkom is? Wat doe je als er opeens een nieuw kind uit een ver land bij je in de klas komt? Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter van eten hebben voorzien? Hoe stel je je op als je vader wordt opgepakt in een demonstratie tegen asielzoekers? En wie kom je tegen op Mars als je de aarde hebt moeten ontvluchten?

Mijn verhaal ‘Het Beloofde Land’ speelt zich af op de maan, in de nabije toekomst. De aarde is door rampen en ruzies verwoest en er komen steeds meer vluchtelingen naar Stral Ockels maanbasis het Portaal. Zo ook Mudder, een meisje dat bij Stral in de klas komt. Serieuze Sterrendanser Stral moet niets hebben van de brutale Grondloper Mudder, maar dan vraagt Mudder haar om hulp. Mudders ma is ziek en medicijnen zijn alleen op maanbasis Het Beloofde Land te vinden; laat dat nu net verboden terrein voor aardvluchtelingen zijn…

‘Jan Terlouw, Gijs Wanders, Margaretha van Andel, Ariënne Bolt, Alyze Bos, Pieter Koolwijk, Joyce Pool, Jesse Goossens, Mireille Geus, Carolien Ceton, Anna van Praag, Jowi Schmitz, Peter-Paul Rauwerda, Ellen van Velzen, Lenneke Westera, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Sjoerd Kuyper en Annet Huizing laten zien dat vriendschap grenzen en culturen, afkomst en geaardheid overstijgt. En dat vluchtelingen welkom zijn.

Verhalen en gedichten over heden, verleden en toekomst – en zelfs een vleugje fantasy.’

Een gedeelte van de opbrengst van deze bundel voor de jeugd wordt gedoneerd aan het vluchtelingenprogramma van de UNHCR.