Reisgidsen

Afbeelding afkomstig van Edicola

In Zuid-Hollandse Eilanden. Oude paden & nieuwe wegen neem ik je mee naar mijn eigen achtertuin: mijn thuiseiland Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard. In 2020/21 herontdekte ik mijn eigen omgeving en leerde ik mijn eilanden nog beter kennen. Uiteraard had ik mijn fotocamera altijd bij me. Op de cover: het witte kerkje van Simonshaven.

Uit de aanbiedingsfolder:

Schrijver en historica Eva Moraal woont sinds haar achttiende op Voorne-Putten. Zodra het weer het toelaat is ze buiten te vinden. In de PassePartout reisgids Zuid-Hollandse Eilanden laten we zien hoe je vlak bij de stad een duurzame vakantie kunt vieren met volop natuur, cultuur en geschiedenis in wat Nederlands nieuwste Nationaal park moet worden: NLDelta.

De Zuid-Hollandse Eilanden mogen verstopt liggen onder de rook van Rotterdam, ze bieden de bezoeker zoveel meer dan je op het eerste gezicht denkt. Op Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard reis je door eeuwenoude polder- en duinlandschappen, door mensen gevormd uit de oude rivierdelta van de Rijn en Maas. De strijd met en afhankelijkheid van het water lopen als een rode draad door de cultuur en geschiedenis van de eilanden heen. Telkens opnieuw moesten de innovatieve eilanders zich uitvinden, met als nieuwe eenentwintigste-eeuwse uitdaging: groen en lokaal.

Het boek is verkrijgbaar bij Edicola, bij alle bekende internetboekhandels, en uiteraard bij je lokale boekhandel. Kosten: 22,50. ISBN: 9789493201200, 160 pagina’s.

————————————————————————————————————-

Afbeelding afkomstig van Edicola

In Eden Valley & Yorkshire Dales. Een reis door Noordwest Engeland neem ik je, per trein en te voet, mee naar twee van mijn favoriete streken in Engeland. Een heel jaar lang mocht ik er extra vaak rondstruinen, verzamelde ik oude en nieuwe verhalen van meer dan tien jaar reizen en maakte ik vele foto’s om het geheel in stijl af te maken.

Diepe dalen, ruige vlaktes, spectaculaire grotten, woeste watervallen. Lieflijke valleien, eeuwenoude marktplaatsjes, romantische kasteelru├»nes, goudglooiende heuvels. De Yorkshire Dales en Eden Valley zijn twee streken die verbonden zijn door hun geschiedenis, hun bijzondere geologie, de natuur en natuurlijk door hun schapen. Niet voor niets is het schaap het embleem van het Yorkshire Dales National Park, waar sinds 2016 ook een groot deel van de Eden Valley onder valt.

In deze gids stap je in Engelands mooiste treinlijn, de Settle-Carlisle Railway, die aan de westelijke kant dwars door beide streken voert. Telkens stap je uit op een van de Victoriaanse stations, vanwaar je de omliggende omgeving ontdekt.

Schrijver en historica Eva Moraal mag dan niet in Appleby-in-Westmorland wonen, het is inmiddels haar tweede thuis. Sinds 2008 is ze vele malen naar de Eden Valley en de Yorkshire Dales gereisd. Ze bewandelde honderden paden en bezocht vele bijzondere plekken. Ze leerde de oude en nieuwe verhalen van beide streken kennen, die ze in deze gids mede via bijzondere lokale bewoners met de lezer deelt. Haar fotocamera heeft ze uiteraard altijd bij zich.

Uit de NBD- Biblionrecensie, Els Willems: ‘De schrijfster van dit reisboek in de serie ‘PassePartout reisgidsen’ heeft gekozen voor een originele aanpak. In plaats van alleen een opsomming van de hoogtepunten van het gebied, zoals in traditionele gidsen, is haar uitgangspunt een treinreis van Settle naar Carlisle in Noordwest-Engeland. Ze stapt onderweg uit en bezoekt de leukste en interessantste plekken. Ze ontmoet onderweg bijzondere mensen. Onder andere de ontmoeting met Colin Speakman is memorabel, hij is de oprichter van de befaamde Dales Way, een lange-afstandswandelroute. […] Door de soepele schrijfstijl en de fraaie kleurenfoto’s valt er veel te genieten tijdens het lezen, en is het boek geschikt voor een breed publiek van treinliefhebbers, wandelaars, Engeland-adepten en leunstoelreizigers.’

Het boek is verkrijgbaar via Edicola, op alle bekende internetwebsites, en uiteraard bij je lokale boekhandel. Kosten: 22,50, ISBN: 9789493160453, 160 pagina’s.