Ik las Wegwezen! en Het boek van alle dingen

Ik ga op reis en ik neem mee…

Een boek!

wegwezenGrWegwezen! is een bundel jeugdverhalen van 17 verschillende auteurs uitgegeven door Querido. Op de achterflap wordt de toekomstige reiziger al lekker gemaakt: ‘Met dit boek hoef je niet eens je stoel uit te komen om van alles te beleven.’ Dat is zeker waar. De verhalen gaan van een niet zo alledaags avontuur in de eigen straat tot spannende en ontroerende wederwaardigheden in verre landen als Pakistan en IJsland. De berghelling waar de camping op staat blijkt een reus te zijn en er is flessenpost uit Rotterdam. Grote namen sieren de kaft, zoals Imme Dros, Francine Oomen en Guus Kuijer. Querido hééft ook een heel mooi jeugdboekenfonds.

Toch is de bundel niet zo avontuurlijk als ze voorgeeft te zijn. Waar dat aan ligt? Misschien omdat veel auteurs geen korte verhalenschrijvers pur sang zijn. Verscheidene verhalen lazen als hoofdstukjes uit langere verhalen, of waren meer een sfeerschets. Nu is dat ook weer niet heel erg als je die mag lezen van zulke begiftigde schrijvers, maar soms denk je: er had nog meer in gezeten. Absolute favoriet: Joke van Leeuwen die een verhaal schreef over een reis naar almaar dichterbij. Geweldig!

het boek van alle dingenHet tweede boek in de koffer (al had ik hem thuis al uitgelezen) is Het boek van alle dingen van Guus Kuijer. Hoofdpersoon is Thomas. Bij hem thuis wordt iedere avond uit de Bijbel voorgelezen. Ook Thomas zelf kent hele stukken uit zijn hoofd en praat geregeld met Jezus (al heeft hij soms moeite in Hem te geloven). De fantasievolle en gevoelige Thomas komt in opstand wanneer zijn vader weer eens zijn moeder slaat. Dan is het tijd voor een Egyptische plaag. Met hulp van onder meer mevrouw van Amersfoort, zijn heksenbuurvrouw, gaat Thomas het gevecht aan.

Het boek van alle dingen is grappig, ontroerend, spannend en heel fantasievol. Het speelt zich af in 1951, voor de jeugdige lezer echt een andere wereld. Als volwassen lezer vond ik heel mooi hoe Kuijer die tijd van extreme verzuiling weet te schetsen (inclusief de oorlog die nog als een grote schaduw op de achtergrond aanwezig is) zonder het verhaal van Thomas daar onder te doen lijden. Het boek van alle dingen is een kleinood om te koesteren en telkens weer even van te genieten.

Ik Lees Nederlands

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.